Anette berättar

ANETTE BERÄTTAR

GRUNDARE AV DEN BARMHÄRTIGE SAMARITENS FÖRENING

Nu talade herren om att Han ville att vi skulle fortsätta att hjälpa föräldra- och vuxenlösa barn även när vi åkte tillbaka till Sverige

– Anette Hellekant Långs

Anette Hellekant Långs är grundare till Den Barmhärtige Samaritens Förening. Anette och hennes man KG var utsända till Östafrika som missionärer under 90-talet och har tillsammans med deras nära vän Peter Ouma Oringo fortsatt nå ut till behövande och utsatta i Migori.

Läs om hennes berättelse om hur idéen till Den Barmhärtige Samariten föddes och den resa som har gjorts fram tills idag.

Medgrundare och Direktor Peter Ouma Oringo i Kenya, och grundare Anette Hellekant Långs i Sverige

ANETTE BERÄTTAR

Tanken på Den barmhärtige samariten, hjälp till självhjälp föddes en natt när jag bad till Jesus. Vi hade under våra år hjälpt lidande barn och även vuxna på olika sätt, allt efter behov. Det hade blivit en hel del operationer och andra hjälpinsatser under årens lopp i Kenya. Nu talade Herren om att Han ville att vi skulle fortsätta att hjälpa föräldra- och vuxenlösa barn även när vi åkte tillbaka till Sverige.

Innan vi åkte hem bildade vi en liten styrelse i Migori Kenya. Vi hann även registrera oss i namnet ”the Good Samarithan, help to self help” och öppna ett bankkonto.

Vi har kunnat skicka ut pengar varje månad till dem och de första åren hjälpte våra medarbetare barnen på olika sätt med operationer, skolavgifter, temporära lösningar och hade barn även hemma hos dem när de inte hade någon annanstans att vara.

En kvinna i vår församling i Arjeplog föreslog att vi skulle söka pengar via ”världens barn” till vårt arbete och vi fick 50 000 kr som vi byggde upp ett hem på eget land för. De brände teglet själva och många församlingsmedlemmar i Peters kyrka hjälpte till på olika sätt.

Det är ett ganska stort hem med många olika faciliteter. Det består av en pojk- och en flickavdelning, kontor, rum för den vuxne att sova i, förråd och kök i afrikansk stil bredvid. Toa med tvättrum finns också, även vattenbrunn som ger vatten om det inte är för torrt klimat.

Vi har 53 barn i skrivande stund i åldrarna från 0-12 år på hemmet. Alla barn som ska gå i skolan gör det nu, en del hade aldrig gjort det. Deras föräldrar och andra anhöriga har dött av aids eller andra orsaker och de har hittats eller kommit till oss på olika sätt. Alla barn är avmaskade, får frukt varje dag och bra afrikansk mat. Numera är de friska och glada. Skolbarnen har gjort bra ifrån sig i examen som de har efter varje skolår. Varje år har de en stor julfest då alla som har haft med vårt arbete att göra samlas och har det riktigt roligt tillsammans. Då får de alltid julklappar också i form av skrivböcker, pennor, kläder m.m.

Tanken är att barnen ska få nya hem och bli utslussade så fort som möjligt.”

”Vi har lyckats ge över 150 barn ny familjer.


Tanken är att barnen ska få nya hem och bli utslussade så fort som möjligt. Det är en utmaning och lite svårt eftersom fattigdomen är utbredd, men vi har lyckats ge över 150 barn nya familjer! Detta följs även upp regelbundet för att se till att barnen inte far illa.

Jag tror inte på barnhem egentligen som en permanent lösning för det gör att barnen blir utanför samhällsnätverket, men det är en bra temporär lösning.

En annan viktig del av arbetet är att besöka sjukhusen runt om i staden varje lördag där man predikar Guds Ord och ber för sjuka. Många tar emot Jesus i sina liv och många blir friska. Det har de fortsatt med i 13 år nu och är mycket trogna i detta.

Det syns hur mycket det betyder för de sjuka, att de kommer med uppmuntran, medmänsklighet och tro på undrets Gud. Det är förtvivlade och dödsrädda människor som ligger på sjukhusen med aids och väntar på döden. De behöver all hjälp och allt stöd de kan få! Vi hjälper en del rent praktiskt också när vi kan. Peter undervisar också regelbundet om aids för att förebygga.

Vi har bra samarbete med de sociala myndigheterna och med kommunen och de högaktar vårt arbete. Det är mycket roligt och värdefullt.

Alla gåvor till vårt arbete, stora som små, är mycket välkomna. Barn behöver hjälp, mat och omsorg varje dag, året runt, och när du bidrar med en gåva så hjälper du några av de mest utsatta jag känner till.

De enda administrationskostnader som blir är växlingsavgiften banken tar när jag skickar ut pengarna till Kenya via Internet varje månad. Styrelsen i Sverige jobbar helt ideellt. På barnhemmet har vi 15 anställda plus nattvakt.

Vill du va med och stötta arbetet? – GE EN GÅVA

Swish: 1230810457

Bankgiro: 5386-9640

IBAN number: SE44 8000 0826 4406 3035 4991

BIC code: SWEDSESS

Den Barmhärtige Samariten
Stöd oss

Stötta vårt arbete, ge en gåva!

Swish 1230810457

Bankgiro 5386-9640

IBAN number SE44 8000 0826 4406 3035 4991

BIC code SWEDSESS